Englishעִבְרִית
Englishעִבְרִית

מידע לנוטע

החלטתם לנטוע פרדס. מה עכשיו?

לפני הנטיעה, הכנת השטח חשובה מאוד על-מנת למצות את פוטנציאל הגידול ולהתחיל מאפס ולא ממינוס. כדאי לברר את היסטורית השטח. כלומר, מה גידלו בו בעבר, באיזה מים ואילו בעיות היו. במידה ואתם לא יודעים מספיק מומלץ לערוך בדיקות קרקע עבור PH, מליחות, חומרי הדברה וכו'. יש לנקות את השטח מגזעים ושורשים ישנים ולעבד את הקרקע בעזרת רוטור או חריש עמוק. כאשר השופל עובד זוהי הזדמנות טובה להעיף מבט בחתך הקרקע ולראות את השינויים בה לאורך ולעומק החלקה. בהתאם לסוג הקרקע מחליטים אם לערום גדודיות. החלק העליון של הקרקע הינו הפורה ביותר, הגדודיות עורמות את חלק זה ויוצרות אזור בעל קרקע טובה וניקוז טוב יותר לבית השורשים דבר שמשמעותי יותר בקרקעות כבדות. כיוון השתילה המומלץ הוא צפון-דרום אשר מאפשר כניסה מיטבית של אור לחלקה אך אם ישנן בעיות ניקוז או שיפועים גדולים בחלקה מומלץ להוועץ עם אנשי שימור קרקע במשרד החקלאות ע"מ שיבנו לכם תכנית ניקוז מסודרת לפיה יקבעו כיווני השתילה. כעת כאשר השטח מעובד, מסומן ומוכן כל מה שנשאר הוא לפרוס את מערכת ההשקייה ולשתול.

יש להודיע מראש למשתלה על תאריך השתילה ולוודא שדווח למפקחי הנטיעה. הסבר קצר:

לפי התורה מותר לאכול מפרותיו של העץ רק אחרי שמלאו לו 3 שנים. משתלה שמפוקחת ע"י המכון לחקלאות ע"פ התורה, עציה הינם דו שנתיים. כלומר שנתיים מתוך השלוש נספרים במשתלה ולכן לאחר נטיעת השתיל צריך לחכות רק עוד שנה בכדי לאכול או למכור את הפרי. ע"מ שהשנתיים במשתלה יספרו צריכים להתקיים שני תנאים. הראשון הוא שהעצים לא יהיו מנותקים מן הקרקע יותר מ-24 שעות והשני הוא שיישאר גוש שלם בזמן הנטיעה. בכדי לוודא את הנאמר מגיע פקח מטעמם לשטח.

בזמן הנטיעה יש להקפיד שהנטיעה לא תהיה עמוקה מידי, כלומר על השתיל לבלוט כס"מ מעל פני הקרקע, שהשתיל אנכי עד כמה שניתן לקרקע ושההרכבה פונה לכיוון ממנו מגיעה מירב הרוח. יש לוודא שהטפטוף יוצמד לגזע ושהמים מגיעים לגוש השתיל. עם סיום הנטיעה יש להשקות כמות גדולה של מים (כ-50 ליטר לעץ) ולעצור את ההשקייה למספר ימים.

לאחר הנטיעה יש להקפיד על מספר דברים:

השקייה-  להזהר מעודפי מים! בשבועות הראשונים משקים כליטר לעץ ליום באינטרוולים של פעמיים בשבוע עד כל יום תלוי בסוג הקרקע. כאשר העץ צמא קל לתקן זאת ע"י הוספת מים אך עודף מים כבר קשה לתקן!

בסיום הנטיעה יש לצבוע את העצים בחומר למניעת נזקי קרינה כמו לובן, ילבין וכד'.

לבצע טיפול נגד נמלים בעזרת בזודין/ דורסבן/ דיזיקטול/ פנאפוס או דומיהם.

בחודשי הקיץ מומלץ לבצע טיפול נגד עש המנהרות בקונפידור או דומיו.

שיהיה בהצלחה!

דילוג לתוכן