Englishעִבְרִית
Englishעִבְרִית

קליפים

מיכל

מוצא: ישראל
מועד הבשלה: נובמבר- דצמבר
תכונות: פרי מוצק בגודל בינוני קטן אשר קליפתו מתקלפת בקלות וצבעה אדום עז. הציפה בעלת איכות פנימית מעולה, הטעם מתוק ומשובח עם ארומה מיוחדת, הפרי מועט זרעים בתנאים של חוסר מפרים זרים. הפוריות טובה וקיימת כניסה מהירה לניבה. הזן מומלץ לגידול על כנות איכותיות כמו טרוייר, קריזו וחושחש שמעודדות יצירת פרי גדול עם איכות פנימית מעולה, על כנת טרוייר שבירת הצבע ויחס ההבשלה מקדימים ביחס ליתר הכנות. הזן אהוב ופופולארי מאוד בשוק המקומי והביקוש לפרי הולך וגדל. קייים טיפוס מועט זרעים.

נובה (סנטינה)

מוצא: פלורידה
מועד הבשלה: נובמבר- דצמבר
תכונות: הפרי מוצק בגודל בינוני, קליפתו בצבע אדום כתום עז והתקלפותו אינה טובה.  הציפה עם איכות פנימית מעולה וטעם מיוחד ומשובח. הזן מועט זרעים בתנאים של חוסר מפרים זרים, ולכן מומלץ לנטיעה רק ליד זנים לא מפרים. לזן בעיות פוריות, קמטת והתבקעות סתווית, בשל מוצקות הקליפה נשמר היטב על העץ ובעל חיי מדף ארוכים וניתן לאיסום ממושך בקירור, מה שמאריך את עונת השיווק. לא מומלץ לגדלו על כנות לימוניות עקב קבלת פרי עם איכות פנימית נמוכה.

טופז (אורטניק)

מוצא: ג'מייקה
מועד הבשלה: מרץ- מאי
תכונות: פרי מוצק בגודל בינוני-גדול. צורתו עגולה פחוסה. הקליפה עבה ומחוספסת ועליה לוזי שמן –אתרי שגורמים לטעם לוואי בשעת הקילוף. ההתקלפות בינונית-גרועה (אם כי משתפרת לקראת סוף ההבשלה). צבע הקליפה כתום תרוג. הציפה מיצית עם איכות פנימית מעולה. בשל אחוזי המיץ הגבוהים הזן מתאים לתעשיית המיץ. הזן עקר לעצמו לכן זקוק להפרייה זרה ע"מ לקבל יבול סביר. במצב זה בפרי מס' רב של זרעים. בהיעדר מפרים זרים הפרי חסר זרעים. הפוריות בינונית והפרי בעל חיי מדף ארוכים.

מורקוט

מוצא: פלורידה
מועד הבשלה: פברואר-מרץ
תכונות: הפרי מוצק בגודל בינוני גדול, צורתו עגולה עם צלעות אופייניות. הקליפה דקה יחסית, מחוספסת וצמודה לציפה, ההתקלפות בינונית והצבע החיצוני צהוב תרוג. הציפה מיצית עם –איכות פנימית מעולה, רמת סוכר גבוהה ויחס נכון בין סוכר לחומצה מעניקים טעם מתוק ביותר עם ארומה מיוחדת. בציפת הפרי כמות גדולה של זרעים. העץ בגובה בינוני, הפוריות גבוהה ביותר והזן סובל מסירוגיות קיצונית לכן חייבים לבצע טיפולי דילול. הפרי סובל מהתבקעות ונשירה בסתיו. בשל מוצקות הקליפה הפרי עמיד בתנאי משלוח.

מינאולה (תפוזינה)

מוצא: פלורידה
מועד הבשלה: דצמבר-ינואר
תכונות: הפרי בגודל בינוני גדול, צורתו מאורכת עם צוואר בולט (דמוי אגס). הקליפה בעובי בינוני וחלקה. צבעה אדום עז והתקלפות בינונית. הציפה מיצית עם איכות פנימית בינונית. הטעם חמוץ מתוק בשל אחוזי חומצה גבוהים, מלווה בנינוח ארומטי אופייני. לפרי יכולת חנטה פרתנוקרפית ואז מס' הזרעים מועט אולם כמות היבול קטנה לכן זקוק למפרים חיצוניים כמו טמפל, דנסי, ואורטניק, לנשיאת יבול סביר אך במצב זה הפרי מכיל מס' גדול של זרעים. העץ גדול וחזק ובעל נטייה לסירוגיות. נוסף לכך הפרי אינו שומר על מוצקות בתנאי אחסון. בגידול הזן במישור החוף הוא סובל קשה מאלטרנריה.

סצומה קונו

מוצא: יפן
מועד הבשלה: אוקטובר-נובמבר
תכונות: פרי גדול, צורתו עגולה פחוסה. הקליפה דקה וחלקה, צבעה כתום צהוב והיא –מתקלפת בקלות. הציפה מיצית, צבעה כתום והטעם בינוני. הפרי חסר זרעים ובעל חיי מדף קצרים. גדילתו של העץ איטית ולענפים נטייה להשתרע על הקרקע. העלים בעלי צבע ירוק כהה ועליהם עורקים בולטים. הסצומה הינה זן הדרים העמיד ביותר לקרה (במיוחד כשהיא מורכבת על כנת תלת עלה) מבין הזנים המסחריים ומשום כך תפסה מקום חשוב בגידול בארצות בעלות אקלים קריר כמו ספרד וארה"ב.

סצומה מיו-ואזה

מוצא: יפן
מועד הבשלה: ספטמבר -אוקטובר
תכונות: פרי בגודל בינוני גדול, צורתו עגולה פחוסה. הקליפה דקה וחלקה, צבעה כתום צהוב והיא מתקלפת בקלות. הציפה מיצית,  מתפלחת בקלות, צבעה כתום עמוק וטעמה טוב  בשל רמת סוכר/חומצה מאוזנת. הפרי חסר זרעים ובעל חיי מדף קצרים. זן סצומה עיקרי בגידול ביפן.

סצומה אוקיצו

ממוצא: יפן
מועד הבשלה: אוקטובר-נובמבר
תכונות: פרי בגודל בינוני גדול, צורתו עגולה פחוסה. הקליפה חלקה, מתקלפת בקלות וצבעה כתום צהוב. הציפה מיצית, צבעה כתום והטעם בינוני. הפרי חסר זרעים.

יוסוף אפנדי

מוצא: דרום מזרח סין
מועד הבשלה: דצמבר
תכונות: פרי בגודל בינוני קטן, צורתו כדורית שטוחה. הקליפה דקה וחלקה, צבעה כתום תרוג והיא מתקלפת בקלות. הציפה מיצית ועסיסית, הטעם טוב. הטעם מלווה בארומה מיוחדת שאופיינית למנדרינה ים תיכונית. כמות הזרעים בינונית. העץ חסר קוצים, חזק ועמיד לקור. זן ותיק מתחילת תקופת הפרדסנות בא"י.

ראשון

מוצא: ישראל, השבחה מכון וולקני
מועד הבשלה: אוקטובר-דצמבר
תכונות: פרי בגודל בינוני גדול, צורתו עגולה. הקליפה דקה וחלקה, מתקלפת בקלות, צבעה צהוב כתום. הציפה מיצית, הפלחים מוצקים והטעם טוב. הפרי מועט זרעים ובעל רגישות גבוהה לקטיף ידני וחיי מדף קצרים. העץ בגובה בינוני, מתאפיין בצימוח נמרץ וקוצניות מרובה. הזן מתפתח יפה באזורים חמים ויבשים. זן בכיר שבתנאים מסוימים מבשיל בסוף ספטמבר. שבירת הצבע מוקדמת, הפוריות טובה ויציבה.

תמי

מוצא: ישראל, השבחה מכון וולקני
מועד הבשלה: נובמבר-דצמבר
תכונות: פרי בגודל בינוני קטן, צורתו עגולה. הקליפה דקה חלקה ומבריקה, מתקלפת בקלות וצבעה כתום עז. הציפה מיצית עסיסית, עם איכות פנימית מצוינת, הטעם משובח מלווה בארומה מיוחדת. הפרי מועט זרעים.העץ בגובה בינוני, הפוריות טובה ויציבה, הפרי אינו נשמר לאורך זמן על העץ, וקיימת בעיה של נשירת פרי בסוף תהליך ההבשלה.

מירב

מוצא: ישראל, השבחה מכון וולקני
מועד הבשלה: דצמבר-ינואר
תכונות: פרי מוצק, בגודל בינוני-גדול, צורתו עגולה פחוסה. הקליפה דקה חלקה, צבעה אדום כתום –והקליפות קלה. הציפה מיצית, איכות פנימית מעולה וטעם משובח (דומה לטעמה של המיכל). הפרי מועט זרעים גם בתנאי הפריה זרה בשל חיוניות נמוכה של האבקנים. העץ זקוף, בינוני בגודלו, הפוריות טובה וקיימת נטייה לסירוגיות. הזן רגיש לאלטרנריה.

אורה

מוצא: ישראל, השבחה מכון וולקני
מועד הבשלה: ינואר-פברואר
תכונות: הפרי בגודל בינוני, צורתו עגולה. הקליפה בעובי בינוני, חלקה ומתקלפת בקלות. הצבע החיצוני צהוב כתום. הציפה –מיצית עם איכות פנימית משובחת. הטעם מצוין. הפרי עם מספר רב של זרעים בציפה (בממוצע 10 זרעים).  העץ בגובה בינוני. הפוריות טובה מאד. הפרי יכול להשתמר על העץ מבלי שאיכותו הפנימית נפגעת. תכונה זו יחד עם מועד ההבשלה המאוחר נותנים לו יתרון שיווקי גדול על זנים אחרים שמועד הבשלתם דומה, מאידך באחסון ממושך קיימת ירידה דרסטית ברמת החומצה מה שפוגם בטעם לכן מומלץ לגדלו על כנות איכותיות שמקנות רמת חומצה גבוהה.

אודם

מוצא: ישראל, השבחה מכון וולקני
מועד הבשלה: ינואר-פברואר
תכונות: פרי מוצק בגודל בינוני-גדול. הקליפה דקה, חלקה. הקליפות טובה מאד וצבעה החיצוני אדום עז שמקנה לפרי הופעה מושכת. הציפה מיצית עם איכות פנימית מעולה וטעם משובח. הפרי מועט זרעים אך בקרבת מפרים זרים הפרי יהיה עם זרעים. הפוריות טובה וקיימת נטייה לסירוגיות. הזן עמיד לאלטרנריה. בתנאים מסוימים הפרי הוא בעל טעם טפל, ניסויים הראו כי הצמאה לקראת הקטיף יכולה לפתור את הבעיה. הפרי אהוב על השוק המקומי ועל המגזר הערבי בפרט.

אור

מוצא: ישראל, השבחה מכון וולקני
מועד הבשלה: פברואר אפריל
תכונות: פרי בגודל בינוני גדול, צורתו עגולה. הקליפה עבה וחלקה ומתקלפת בקלות. -הצבע החיצוני צהוב. הציפה מיצית, איכות פנימית מעולה, טעם מתוק ואיכותי עקב יחס מאוזן של סוכר/חומצה. הפרי מועט זרעים. העץ בגודל בינוני עם כושר צמיחה נמרץ. הפוריות טובה בינונית בהשוואה לזן אורה ולכן ע"מ לקבל יבול גבוה, צריכים לבצע חיגור ו/או לטפל בג'יברלינים. בנוסף קיימת נטייה לסירוגיות. זן איכותי שמוביל היום את הפרדסנות הישראלית קדימה. היקף השטח הנטוע הולך ועולה מידי שנה עם רווחיות גדולה בייצוא.

סיגל (מאמה)

מוצא: ישראל, השבחה מכון וולקני
מועד הבשלה: פברואר- מרץ
תכונות: פרי מוצק בגודל בינוני גדול -צורתו עגולה פחוסה. הקליפה בעובי בינוני מעט מחוספסת ומתקלפת בקלות. צבע הקליפה כתום אדום. הציפה מוצקה ומיצית עם איכות פנימית מעולה וטעם משובח. הפרי חסר זרעים. העץ בגודל בינוני, הכניסה לניבה איטית והפוריות נמוכה. קיים צורך לבצע חיגורים ע"מ שהעץ יניב פרי בכמות מסחרית. לפרי נטייה להתבקע במהלך הגידול. הזן ניתן לגידול גם ע"ג כנת וולקה שמעניקה פוריות טובה. הזן אינו רגיש לאלטרנריה.

מור

מוצא: ישראל, השבחה מכון וולקני
מועד הבשלה: פברואר-מרץ
תכונות: פרי מוצק בגודל בינוני-גדול, צורתו עגולה. הקליפה עבה ומחוספסת במעט. הקליפות טובה והצבע החיצוני צהוב תרוג. הציפה מיצית מאד, איכות -פנימית מעולה, טעם משובח, מתוק עם נינוח אופייני. הפרי מועט זרעים. העץ בגובה בינוני. הפוריות גבוהה מאד וקיימת סירוגיות חזקה. לפרי נטייה להיסדקות ונשירה במהלך תהליך ההבשלה. הזן רגיש לאלטרנריה.

הדס

מוצא: ישראל, השבחה מכון וולקני
מועד הבשלה: מרץ-אפריל
תכונות: הזן האפיל ביותר. הפרי מוצק בגודל בינוני גדול. צורתו עגולה. הקליפה דקה וחלקה. הקליפות טובה והצבע החיצוני צהוב בהיר. הציפה מיצית הטעם חמוץ מתוק עקב רמת –חומצה גבוהה. הפרי מרובה זרעים בתנאי הפרייה זרה. העץ חזק בגובה בינוני. הפוריות טובה ויציבה. הפרי נשמר על העץ עד מאי מבלי לאבד מאיכותו הפנימית.

דילוג לתוכן