Englishעִבְרִית
Englishעִבְרִית

ננסיים ומיוחדים

קומקוואט נג'אמי

מוצא: דרום סין
מועד הבשלה: נובמבר-מרץ
תכונות: פרי קטן, צורתו מאורכת (זית גדול). הקליפה עבה חלקה ומבריקה, צבעה כתום-תרוג והיא בעלת טעם חמוץ מתוק עם ארומה מיוחדת. הציפה יבשה ומכילה מס' זרעים, העץ נמוך, הנוף צפוף והעלים בצבע ירוק כהה. הפוריות גבוה. לזן אי התאם בולט על כנת טרוייר שמתבטאת בהתנוונות העצים לכן מורכב בעיקר על כנת וולקה למרות שאז קיימת נטייה לקבלת פרי עם טעם מעט נחות. הפרי נאכל בשלמותו. הזן הנפוץ ביותר מבין כל מיני הקומקוואט. הפרי פופולארי באירופה ובארה"ב והעץ משמש בעיקר לגידול כצמח נוי. נקרא גם קומקוואט מאורך.

לימקוואט

מוצא: פלורידה
מועד הבשלה: אוקטובר-נובמבר
תכונות: הפרי קטן וצורתו עגולה, מעט מאורכת. הקליפה דקה, חלקה וצבעה צהוב בהיר, ע"ג הקליפה לוזי שמן אתרי. הציפה מיצית באיכות מעולה עם רמת חומצה גבוהה. הפרי מכיל הרבה זרעים. העץ בגובה בינוני וקוצני מאוד. הנוף צפוף, הצמיחה נמרצת והפוריות גבוהה. הפרי משמש כתחליף ללימון וכתבלין.

קלמונדין

מוצא: סין, פיליפינים
מועד הבשלה: אוקטובר-נובמבר
תכונות: זן ותיק שגדל בר בדרום מזרח אסיה. הפרי קטן, צורתו עגולה פחוסה, הקליפה דקה וחלקה, צמודה לציפה וצבעה כתום צהוב. בתנאי גידול טרופיים צבע הקליפה נשאר ירוק. הציפה מיצית טעמה חמוץ והיא מכילה זרעים. העץ בגובה בינוני קטן, העלים קטנים והנוף צפוף. הפוריות טובה. משמש בעיקר כצמח נוי. באסיה הפרי משמש לאכילה וכתבלין למאכלים. העץ גדל גם בתנאים קשים.

מיקרוציטרוס (פינגר-ליים)

מוצא: מזרח אוסטרליה, דרום מזרח גינאה החדשה
מועד הבשלה: נובמבר-ינואר
תכונות: קרוב של ההדרים. עצים ושיחים קטנים בעלי קוצים קצרים וחדים. העלים קטנים ומאורכים דמויי אליפסה מאורכת וצבעם ירוק כהה. הפרחים קטנים וחיקיים. העצים קסורופיטיים והם עמידים לתנאי יובש ותנאי קרקע קשים וכן הם עמידים לפיטופטרה ונמטודות. הפרי קטן צרתו עגולה או מאורכת וגלילית וצבעה ירוק בהיר עד צהוב. הציפה בעלת 4-9 פלחים מיצית וטעמה חמצמץ בעל ארומה מיוחדת. השקיקים יחסית קשים וניתנים להפרדה ופיזור בתור תבלין. הפרי נשמר זמן רב על העץ.

יוזו

מוצא: דרום מערב סין
מועד הבשלה: נובמבר-דצמבר
תכונות: קרוב של ההדרים. העלים גדולים ומאורכים הפרחים גדולים, צבעם לבן והם נישאים בקבוצות קטנות. הפרי בגודל בינוני צורתו אובאלית. הקליפה עבה, מחוספסת והיא תופחת במהלך ההבשלה, צבעה ירוק צהוב. הציפה מיצית, טעמה מר חמוץ. הפרי מכיל הרבה זרעים גדולים ועבים. הזן עמיד לקרה ושימש ביפן ככנה לזני סצומה. מיצו וקליפתו של הפרי משמשים כתבלין במטבח האסייתי.

דילוג לתוכן