Englishעִבְרִית
Englishעִבְרִית

תפוזים

שמוטי

מוצא: ישראל
מועד הבשלה: דצמבר-מרץ
תכונות: הפרי בגודל בינוני גדול, צורתו מאורכת דמוית ביצה, הקליפה עבה, לעיתים מחוספסת, מתקלפת בקלות וצבעה כתום בהיר. הציפה מיצית, עם איכות פנימית מעולה וטעם וארומה משובחים. הפרי מועט/חסר זרעים.  לפרי כושר השתמרות ארוך על העץ וחיי מדף ארוכים, עמיד במשלוח. בגידול באזור החוף, שמאופיין בקרקע קלה, השמוטי מצטיין באיכותו ופוריותו. לזן רגישות לתנאים סביבתיים כמו קרה, מתאים בעיקר לגידול על כנות לימטה מתוקה, לימה רנגפור וולקה.

ולנסיה מידנייט

מוצא: דרום אפריקה
מועד הבשלה: פברואר-מרץ
תכונות: הפרי גדול, צורתו עגולה מאורכת. הקליפה עבה חלקה ע"ג בלוטות שקועות של לוזי שמן, הקליפה צמודה לציפה וההתקלפות בינונית, הצבע החיצוני כתום עז. הציפה מיצית מאוד,ומכילה רמת סוכר וחומצה גבוהה שמעניקים טעם משובח לפרי. הפרי חסר זרעים. העץ גדול, חזק, עם צמיחה נמרצת, אך קיימת רגישות למחסורי נחושת ורגישות לקרה. הפרי נשמר היטב על העץ מבלי לאבד את איכותו הפנימית.

ולנסיה אולינדה

מוצא: קליפורניה
מועד הבשלה: פברואר-מאי
תכונות: הפרי בגודל בינוני גדול, צורתו עגולה מאורכת. הקליפה דקה, חלקה, מתקלפת בקלות -וצבעה כתום. הציפה מיצית מאוד, והטעם משובח. הפרי חסר זרעים. הזן מסתגל היטב לתנאים משתנים ועמיד יותר מכל זני ולנסיה לחום וליובש.

תפוז דם מורו

מוצא: סיציליה
מועד הבשלה: דצמבר-ינואר
תכונות: פרי בגודל בינוני קטן, צורתו כדורית מאורכת. הקליפה דקה, מעט מחוספסת, מתקלפת בקלות וצבעה כתום אדום כהה, עוצמת הפיגמנטציה בקליפה תלוייה במזג אוויר. הציפה מיצית, בגוון אדום ארגמן כהה, כאשר מזג אוויר קר וקיימת צבירה רבה של אנטוציאנין. האיכות פנימית מעולה והטעם משובח, מלווה בארומה יינית. הפרי מועט זרעים. העץ בגובה בינוני, הפוריות טובה ויציבה, ישנה שונות בגודל, בצורה ובצבע הקליפה בין הפירות השונים על אותו העץ.

תפוז דם סנגווינלי

מוצא: ספרד
מועד הבשלה: ינואר-פברואר
תכונות: הפרי בגודל בינוני קטן, צורתו עגולה אליפטית. הקליפה מבריקה, דקה מעט מחוספסת, ההתקלפות בינונית והצבע החיצוני כתום ארגמן (תלוי במזג האוויר). הציפה מיצית, רכה, הצבע הפנימי אדום (תלוי ברמת הפיגמנטציה של האנטוציאנין), הטעםחמוץ מתוק עם –ארומה יינית. הפרי מועט זרעים. העץ בגודל בינוני, חזק. הפוריות גבוהה ויציבה. הפרי נשמר על העץ מבלי לאבד את איכותו הפנימית והוא עמיד לאחסון ממושך.

תפוז דם טרוקו

מוצא: סיציליה
מועד הבשלה: ינואר
תכונות: הפרי בגודל בינוני גדול, צורתו עגולה עם צוואר קטן בקצה הפרי. הקליפה דקה, חלקה ומבריקה, מתקלפת בקלות, וצבעה כתום אדום. הציפה מיצית עם גוון אדום בהיר, הטעם משובח בשל איזון טוב ביחס סוכר/חומצה. הפרי חסר זרעים. העץ גדול ורחב. הפוריות בינונית, הפרי נשמר היטב על העץ אך מאבד מאיכותו הפנימית. זן נפוץ מאוד באיטליה.

טבורי וושינגטון

מוצא: ברזיל
מועד הבשלה: אוקטובר-נובמבר
תכונות: אחד התז"ים המשובחים בעולם. הפרי בגודל בינוני גדול, בתחתיתו טבור קטן, וצורתו עגולה כדורית. הקליפה בעובי בינוני, חלקה, מתקלפת בקלות וצבעה כתום בהיר. הציפה מיצית, ריחנית עם איכות פנימית מעולה וטעם משובח. הפרי מועט זרעים. העץ בגובה בינוני, עמיד לקרה, הכניסה לניבה מאוחרת, הפוריות נמוכה, והפרי רגיש לפגעי מזג האוויר.

טבורי ניו-הול

מוצא: קליפורניה
מועד הבשלה: אוקטובר-דצמבר
תכונות: פרי בגודל בינוני, צורתו אליפטית. הקליפה עבה וחלקה, מתקלפת בקלות וצבעה כתום –תרוג. הציפה מיצית עם איכות פנימית מעולה וטעם משובח עקב רמת סוכר חומצה מאוזנת. הפרי חסר זרעים. העץ בגובה בינוני עם עוצמת צימוח חזקה, כניסה מהירה לניבה ופוריות טובה. זן מושך בהופעתו עם ביקוש גדול בשוק המקומי.

טבורי סמי

מוצא: ישראל
מועד הבשלה: ינואר-מרץ
תכונות: הזן נקרא ע"ש של מדריך ההדרים שמואל אשכנזי ז"ל. הפרי גדול ומוצק, צורתו עגולה מאורכת. הקליפה עבה, חלקה, מתקלפת בקלות וצבעה תרוג עז. הציפה מיצית עם רמת חומצה וסוכר לא גבוהה, גם בגידול על כנות איכותיות. הטעם מעולה. הפרי לא ניתן לאיסום ממושך על העץ בשל רמת כמ"מ לא גבוהה,וזאת למרות הקליפה המוצקה.

טבורי ראוסטנברג

מוצא: דרום אפריקה
מועד הבשלה: פברואר-מרץ
תכונות: פרי גדול, צורתו כדורית מאורכת. הקליפה עבה ומחוספסת, מתקלפת בקלות וצבעה כתום תרוג. הציפה מיצית עם איכות פנימית מעולה וטעם משובח. הפרי חסר זרעים. הפרי ניתן לאיסום ממושך על העץ מבלי לאבד מהאיכות הפנימית. לזן פוריות גבוהה. קיים קו נוסף שנקרא טבורי ראוסטנבך Rustenbuch.

טבורי קרה-קרה

מוצא: ונצואלה
מועד הבשלה: דצמבר-ינואר
תכונות: הפרי בגודל בינוני גדול, בעל צורה עגולה מאורכת. הקליפה דקה חלקה מתקלפת בקלות וצבעה כתום תרוג. הציפה מיצית צבעה אדמדם כתוצאה מצבירת הפיגמנט ליקופן ממשפחת הקרוטנואידים שבא לידי ביטוי באקלים חם. האיכות הפנימית מעולה כתוצאה מיחס סוכר חומצה מאוזן שמעניקים טעם מתוק עדין ומיוחד. הפרי חסר זרעים. העץ בגובה בינוני קטן עם פוריות גבוהה. זן איכותי שמתאים לגידול באזורים חמים ע"ג כנות איכותיות -כמו טרוייר וחושחש.

דילוג לתוכן